Jazz balet in modern

Jazz balet in modern

JAZZ BALET
Jazz ni zgolj poseben ples, ampak samosvoja umetnost. Ob besedi jazz največkrat pomislimo na jazz balet, show dance, broadway in muzikal. Ta samosvoj stil je nastal leta 1918, izvira pa iz Afrike, od koder so ga sužnji zanesli v Ameriko. Uporablja osnove baleta in sodobne plesne tehnike v povezavi z značilnostmi afriškega plesa in osebnostnimi lastnostmi plesalcev in koreografov. Na podlagi naštetih lastnosti se je razvilo mnogo različnih stilov, ki so po naravi  nalezljivi, domiselni, šaljivi in simpatični.

Jazz je plesna tehnika, ki se neprestano spreminja. Ples vsebuje stare osnovne elemente in mešanico različnih novih stilov, a kljub temu ohranja svoje jasne zakonitosti. Mešanje stilov vlkjučuje baletno linijo, ki jo prilagajajo jazz glasbi, drugi sledijo družabnemu plesu, nekateri pa se vračajo k afriškim koreninam. Jazz nam ponuja možnosti za razvoj sposobnosti telesa kot so hitrost, moč in koordinacija, medtem ko odkriva našo subtilnost v gibanju, liričnost, igrivost, ritmičnost in izraznost.

MODERN CONTEMPORARY
Modern contemporary ni svoja plesna tehnika ampak plesni stil, ki se je začel razvijati na sredini dvajsetega stoletja in je postal eden izmed popularnejših plesni stil pri profesionalnih plesalcih po celem svetu. Modern je povezan s filozofijo in raziskovanjem različnih virov energije in čustev. V smislu tehnike združuje in kombinira izrazito tehniko baleta, ki ji dodaja veliko izolacij trupa in se hkrati igra z gravitacijo in svobodnim gibanjem. Za ta stil je značilno veliko kontrakcij in sprostitev, elementov na tleh, padanj in pobiranj, proste improvizacije, nepričakovane ritmične spremembe in menjavanje smeri. Modern contemporary je sinteza različnih plesnih tehnik s katerimi odkriva nove oblike gibanja in izražanja čustev ter razpoloženj. Velik poudarek daje iskanju lastnega plesnega izražanja tako s pomočjo koreografije in improvizacije.

Treningi in zahtevnost koreografij so prilagojeni starosti in predznanju plesalcev.

JAZZ MINI (samo od 8-12 let)
Gre za spoznavanje osnovnih tehničnih prvin izbrane plesne tehnike, ki so prilagojene glede na zmogljivost in starost plesalcev. S temi vajami krepimo mišične skupine, jih raztezamo in pripravimo na določene plesne elemente (skoki, obrati,…) in učenje različnih plesnih kombinacij in koreografij, ki imajo ugoden vpliv tudi na sposobnost pomnenja. Z vsem tem pridobivamo kontrolo nad lastnim telesom in pravilno držo telesa. Ker pa so otroci tako vedoželjni in zabaveželjni ves ta proces usvajanja plesne tehnike in kondicije našega telesa poteka skozi zabavno in kreativno vodeno plesno uro.

JAZZ ZAČETNA MLADINA (od 13 let naprej)
Se že soočijo s težjimi prvinami in gibi, s prepletanjem različnih plesnih tehnik in ritmov, vse pa zlijemo v  dovršeno plesno koreografijo, kjer lahko plesalci izrazijo sebe in svoje  bistvo. V mladinski skupini lahko svoje znanje plesalci nadgradijo tudi s sodelovanjem v tekmovalni skupini.

JAZZ NADALJEVALNA MLADINA (od 13 let naprej)
Imajo program višje zahtevnostne stopnje, ki se odraža tako pri plesu, kjer osvojijo več plesnih stilov,  kot pri  kondicijskih vajah. Dojemanje novosti je hitrejše, intenzivnejše je tudi obvladovanje različnih plesnih tehnik in stilov, vse pa se zaokroži v številnih atraktivnih koreografijah.

JAZZ ODRASLI
K skupini sodijo tako začetni plesalci kot tudi tisti s predznanjem. Na treningih se že soočajo z lažjimi in težjimi prvinami in gibi, s prepletanjem tehnik in ritmov različnega nivoja, vse pa zlijemo v dovršeno plesno koreografijo, kjer lahko plesalci izrazijo sebe in svoje bistvo.

V tečaj vpisujemo samo do polne zasedenosti tečajev.

V primeru, da na tečaj ni vpisano zadostno število tečajnikov si ProDC pridružuje pravico do odpovedi tečaja.

Urnik Jazz balet

Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek
18.00
18.30
20.00
Gasilski dom Šempeter
JAZZ nadaljevalna skupina (zaprta skupina)
18.30
20.00
Gasilski dom Šempeter
JAZZ nadaljevalna skupina (zaprta skupina)
19.00
Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek
20.00
20.00
21.30
Gasilski dom Šempeter
JAZZ odrasli
21.00

Torek

Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek
15.00
15.30
17.00
Gasilski dom Šempeter
JAZZ začetna mladina (13. let in starejši)
15.30
17.00
Gasilski dom Šempeter
JAZZ začetna mladina (13. let in starejši)
16.00
Ponedeljek Torek Sreda Četrtek Petek
17.00
17.00
18.30
Gasilski dom Šempeter
JAZZ mini (8. -12. let)
17.00
18.30
Gasilski dom Šempeter
JAZZ mini (8. -12. let)
18.00

Torek

Četrtek

No events available!